Oudere agenda berichten​

Oudere agenda
berichten

Lezing

De Piëtá, van toen naar nu

Zondag 10 december lezing door Marie José Eijkemans

Piëtà betekent compassie’ of ‘piëteit’ en is in de kunst de benaming voor een afbeelding of uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen. Het is een universeel beeld van de rouwende, wenende in smarten gehulde moeder. 

Wie kent niet de Piëtà van Michelangelo?

Een iconisch beeld dat het leed in dubbele betekenis verbeeldt; de pijn en de veerkracht om het te dragen. 

Op zondag 10 dec neemt Marie José Eijkemans u in de aula van Begraafplaats Orthen mee op reis door de kunstgeschiedenis en laat in een presentatie zien hoe in de geschiedenis liefde, dood en afscheid in de kunsten belicht worden. 

Veel kunstenaars hebben dit in de loop der eeuwen met hun werk trachten vorm te geven. In haar lezing stelt Marie José Eijkemans de Piëtà in allerlei varianten centraal.

Meer over Marie José Eijkemans

zondag 10 december
inloop met koffie en thee 10:30 uur
lezing 11:00 – 12:00 uur
entree: 7,50 of vrije gift
aanmeldden: programma@begraafplaatsorthen.nl

Concert

Decemberlichtconcert

Dinsdagavond 19 december 2023 door Het Bosch Blazers Ensemble en Duketown Ladies Barbershopkoor 

Met stemmige muziek brengen we licht in de donkere decembermaand. Het Bosch Blazers Ensemble en Duketown Ladies Barbershopkoor brengen hun meest gevoelige en sfeervolle nummers ten gehore tijdens een Decemberlichtconcert op de begraafplaats.

Het Bosch Blazers Ensemble uit ‘s-Hertogenbosch werd in 1992 opgericht en bestaat dus al meer dan een kwart eeuw. Het ensemble brengt klassieke muziek ten gehore van uiteenlopende stijlperioden, van barok tot en met muziek uit de 20e eeuw. 

Meer over het Bosch Blazers Ensemble

De Duketown Ladies ​ zijn een 4-stemmig a capella-koor. Het repertoire bestaat overwegend uit Engelstalige liedjes met daarnaast een aantal Nederlandstalige liedjes speciaal gearrangeerd in barbershopstijl en enkele Franstalige songs.

Meer over het Duktetown Ladies Barbershopkoor

Datum: dinsdagavond 19 december 2023
Tijd: inloop 19:20 uur, concert 19:30 – 21:00 uur met pauze.
Locatie: kapel, begraafplaats Orthen
Entree: 7,50 per persoon of vrije gift. Reserveren kan door een mail te sturen naar programma@begraafplaatsorthen.nl

Rolstoeltoegankelijk.

Let op! De kapel is moeilijk te verwarmen dus kleedt u warm aan!

Herdenkingsbijeenkomst

Zielen in gedachten

Zaterdag 4 november 2023, van 18.00 – 20.00 uur.

Zielen in Gedachten is een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor iedereen die hun overledenen in een sfeervolle, ingetogen omgeving wil gedenken. Alleen of met anderen in gedachten stilstaan bij overledenen ongeacht waar deze begraven of gecremeerd zijn.
Een sfeervol uitgelichte route voert langs o.a. muziek en rituelen. Dit jaar ligt de focus op de kernwaarde van het evenement: stemmig samen gedenken.

Waar vorige jaren nog uitbundig werd uitgepakt met allerlei activiteiten, ligt nu de focus op het intieme en meer ingetogen karakter van de herdenkingsbijeenkomst. Met een aangepast maar passend programma creëren we ruimte om de interne stilte op te zoeken die zo passend is bij gedenken. Met het uitlichten van een aantal hoofdlanen zal een groter gebied op de begraafplaats ontsloten worden, en toegankelijk zijn voor nabestaanden om het graf van hun geliefde overledenen te kunnen bezoeken.

Datum: zaterdag 4 november 2023, van 18.00 – 20.00 uur. Voor programma en actuele informatie zie: Zielen in Gedachten

Organisatie

Zielen in Gedachten is een samenwerkingsverband van uitvaartondernemingen Dela en Klopper en Kramer, en de begraafplaats Orthen.

www.dela.nl
www.klopperenkramer.nl
www.begraafplaatsorthen.nl

Lezing

Maria in beeld

Door Marie José Eijkemans

Zondag 17 september 2023

Zonder enige twijfel is Maria de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Dat is niet verwonderlijk want zij belichaamd in haar puurste vorm de onvoorwaardelijke liefde. Niet alleen als religieuze en spirituele moeder maar als universele moeder van ons allemaal. Zij snapt verdriet. In de kunst wordt zij daarom vaak afgebeeld als de moeder van de smarten zoals in de piëta, maar wij kennen haar ook als drager van de hoop of bescherming. Denk aan Maria met een mantel waar kinderen onder schuilen. Juist op een plek als begraafplaats Orthen zien we de kracht van het Mariabeeld.

Marie José Eijkemans neemt ons mee op reis door de kunstgeschiedenis en laat in een pp presentatie zien hoe in de loop der tijd het denken over- en het afbeelden van Maria is veranderd. Maria in Beeld is een lezing waarin de rol van Maria door de eeuwen heen belicht wordt maar waarin er ook een brug wordt geslagen naar de Kunst van Nu, waar de Maria-figuur nog steeds een belangrijke rol inneemt als alomvattend symbool van kracht en troost.

De lezing wordt opgeluisterd met een optreden van het kwartet Ladies 2.

Datum: Zondag 17 september 2023
Locatie: Aula begraafplaats Orthen
10:30 uur inloop met koffie/thee
11:00 uur start lezing
12:00 einde lezing
Entree: 7,50 pp. incl. koffie/thee of een vrije gift
Aanmelden: programma@begraafplaatsorthen.nl

Rondleidingen

Open Monumentendag

zondag 10 september 2023 op Begraafplaats Orthen.

Begraafplaats Orthen
Op zo’n 2,3 km van het historische centrum van Den Bosch ligt begraafplaats Orthen. Deze begraafplaats bestaat al sinds 1858 en is een oase van groen en rust in de drukke stad. De verzorgde grafakkers, de monumentale bomen en de slingerende paden en lanen geven deze begraafplaats een bijzondere, serene sfeer. Je vindt hier een variatie aan akkers, waar verschillende grafmonumenten met cultuur- en kunsthistorische waarde staan. Ook vele bekende personen uit de Bossche samenleving hebben hier hun laatste rustplaats.

Rondleidingen
Tijdens de rondleiding over Begraafplaats Orthen bezoek je o.a. de neogotische kapel en de crypte. De oudste grafakkers liggen direct naast deze kapel. De vele oude bomen, de strak gesnoeide hagen en intieme groene ‘kamers’ maken namelijk van deze begraafplaats een rustgevende, wonderlijke plek en de wandeling tot een bijzondere ervaring.

Gidsen van Kring Vrienden verzorgen korte rondleidingen om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Start vanaf de kapel op de begraafplaats. Gratis toegankelijk.

Barbershopkoor Duketown Ladies
De dames van Barbershopkoor Duketown Ladies zingen stemmige liedjes speciaal voor Open Monumentendag op de begraafplaats.

Vanaf 14:00 uur treden ze diverse keren op in de kapel. Vrije inloop.

Kinderspeurtocht
Begraafplaats Orthen organiseert ook activiteiten voor kinderen en jongeren.

Tijdens Open Monumentendag kunnen de jongsten onder ons (met hun ouders) een speurtocht op het terrein lopen.

De speur-kleur-kaarten zijn gratis en liggen klaar bij de entree.

Theehuis
Het Theehuis op begraafplaats Orthen is tijdens Open Monumentendag ook geopend. Hier kunt u terecht voor een voor een kop koffie of thee en vindt u een luisterend oor wanneer u daar behoefte aan heeft. Het Theehuis is gevestigd in het voormalige mortuarium, waar zo’n honderd jaar lang overledenen werden opgebaard. Het Theehuis is gebouwd in neoromaanse stijl en is een officieel Rijksmonument.

Datum: zondag 10 september 2023
Locatie: Begraafplaats Orthen
Entree: gratis

Diverse activiteiten

Voorlezen buiten de deur

Donderdag  17 augustus 2023, door Huis73

Wat is er nou fijner dan voorgelezen worden in de openlucht? Deze zomer worden er weer bijzondere verhalen voorgelezen op verschillende buitenlocaties, van de kinderboerderij in Boxtel tot aan het Beatrixpark in Den Bosch, en nu voor het eerst ook op gedenkpark/begraafplaats Orthen! Op deze plek wordt het thema van de voorleessessie aangepast aan de locatie. Verhalen over missen maar ook over blije herinneringen komen voorbij. We eindigen met ranja en een liedje.

Kom jij luisteren naar een zomers verhaal?
Je vindt ons in het zonnetje bij de beachflag van Huis73!

Een mooie krantenrecensie uit het Brabants Dagblad van de eerste voorleesochtend op 10 augustus vind je hier

Datum: donderdag 17 augustus 2023

Locatie: begraafplaats Orthen, Herven 1 , Calvarielaan
Programma: 10:00 tot 11:00 uur.
Entree: gratis
Aanmelden: vrije inloop
Mocht de weersvoorspelling slecht zijn dan gaat deze activiteit helaas niet door !!

Zielen in gedachten

5 november 2022: Zielen in Gedachten

Zielen in Gedachten is een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor iedereen die dierbare overledenen in een sfeervolle, ingetogen omgeving wil gedenken. Alleen of met anderen in gedachten stilstaan bij overledenen, ongeacht waar zij begraven of gecremeerd zijn.

Een sfeervol uitgelichte route voert onder andere langs muziek, rituelen, beelden, verhalen en poëzie. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten.

Zielen in Gedachten vindt plaats op begraafplaats Orthen op zaterdag 5 november tussen 18.00 en 20.00 uur.

Een initiatief van:
Klopper & Kramer uitvaartzorg
Coöperatie DELA – Dorien de Nijs uitvaartbegeleiding
Ritueelbegeleiders Daniëlle van Elst & Marleen Renders
Begraafplaats Orthen

Voor actuele informatie en het programma: www.zieleningedachten.nl of bekijk deze flyer van zieleningedachten.

Lezing

De Piëtá, van toen naar nu

Zondag 10 december lezing door Marie José Eijkemans

Piëtà betekent compassie’ of ‘piëteit’ en is in de kunst de benaming voor een afbeelding of uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen. Het is een universeel beeld van de rouwende, wenende in smarten gehulde moeder.

Wie kent niet de Piëtà van Michelangelo?

Een iconisch beeld dat het leed in dubbele betekenis verbeeldt; de pijn en de veerkracht om het te dragen.

Op zondag 10 dec neemt Marie José Eijkemans u in de aula van Begraafplaats Orthen mee op reis door de kunstgeschiedenis en laat in een presentatie zien hoe in de geschiedenis liefde, dood en afscheid in de kunsten belicht worden.

Veel kunstenaars hebben dit in de loop der eeuwen met hun werk trachten vorm te geven. In haar lezing stelt Marie José Eijkemans de Piëtà in allerlei varianten centraal.

Meer over Marie José Eijkemans

zondag 10 december
inloop met koffie en thee 10:30 uur
lezing 11:00 – 12:00 uur
entree: 7,50 of vrije gift
aanmeldden:
programma@begraafplaatsorthen.nl

Concert

Decemberlichtconcert

Dinsdagavond 19 december 2023 door Het Bosch Blazers Ensemble en Duketown Ladies Barbershopkoor

Met stemmige muziek brengen we licht in de donkere decembermaand. Het Bosch Blazers Ensemble en Duketown Ladies Barbershopkoor brengen hun meest gevoelige en sfeervolle nummers ten gehore tijdens een Decemberlichtconcert op de begraafplaats.

Het Bosch Blazers Ensemble uit ‘s-Hertogenbosch werd in 1992 opgericht en bestaat dus al meer dan een kwart eeuw. Het ensemble brengt klassieke muziek ten gehore van uiteenlopende stijlperioden, van barok tot en met muziek uit de 20e eeuw. 

Meer over het Bosch Blazers Ensemble

De Duketown Ladies ​ zijn een 4-stemmig a capella-koor. Het repertoire bestaat overwegend uit Engelstalige liedjes met daarnaast een aantal Nederlandstalige liedjes speciaal gearrangeerd in barbershopstijl en enkele Franstalige songs.

Meer over het Duktetown Ladies Barbershopkoor

Datum: dinsdagavond 19 december 2023
Tijd: inloop 19:20 uur, concert 19:30 – 21:00 uur met pauze.
Locatie: kapel, begraafplaats Orthen
Entree: 7,50 per persoon of vrije gift. Reserveren kan door een mail te sturen naar
programma@begraafplaatsorthen.nl

Rolstoeltoegankelijk.

Let op! De kapel is moeilijk te verwarmen dus kleedt u warm aan!

Herdenkingsbijeenkomst

Zielen in gedachten

zaterdag 4 november 2023, van 18.00 – 20.00 uur.

Zielen in Gedachten is een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor iedereen die hun overledenen in een sfeervolle, ingetogen omgeving wil gedenken. Alleen of met anderen in gedachten stilstaan bij overledenen ongeacht waar deze begraven of gecremeerd zijn.
Een sfeervol uitgelichte route voert langs o.a. muziek en rituelen. Dit jaar ligt de focus op de kernwaarde van het evenement: stemmig samen gedenken.

Waar vorige jaren nog uitbundig werd uitgepakt met allerlei activiteiten, ligt nu de focus op het intieme en meer ingetogen karakter van de herdenkingsbijeenkomst. Met een aangepast maar passend programma creëren we ruimte om de interne stilte op te zoeken die zo passend is bij gedenken. Met het uitlichten van een aantal hoofdlanen zal een groter gebied op de begraafplaats ontsloten worden, en toegankelijk zijn voor nabestaanden om het graf van hun geliefde overledenen te kunnen bezoeken.

Datum: zaterdag 4 november 2023, van 18.00 – 20.00 uur. Voor programma en actuele informatie zie: Zielen in Gedachten

Organisatie

Zielen in Gedachten is een samenwerkingsverband van uitvaartondernemingen Dela en Klopper en Kramer, en de begraafplaats Orthen.

www.dela.nl
www.klopperenkramer.nl
www.begraafplaatsorthen.nl

Lezing

Maria in beeld

Door Marie José Eijkemans

Zondag 17 september 2023

Zonder enige twijfel is Maria de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Dat is niet verwonderlijk want zij belichaamd in haar puurste vorm de onvoorwaardelijke liefde. Niet alleen als religieuze en spirituele moeder maar als universele moeder van ons allemaal. Zij snapt verdriet. In de kunst wordt zij daarom vaak afgebeeld als de moeder van de smarten zoals in de piëta, maar wij kennen haar ook als drager van de hoop of bescherming. Denk aan Maria met een mantel waar kinderen onder schuilen. Juist op een plek als begraafplaats Orthen zien we de kracht van het Mariabeeld.

Marie José Eijkemans neemt ons mee op reis door de kunstgeschiedenis en laat in een pp presentatie zien hoe in de loop der tijd het denken over- en het afbeelden van Maria is veranderd. Maria in Beeld is een lezing waarin de rol van Maria door de eeuwen heen belicht wordt maar waarin er ook een brug wordt geslagen naar de Kunst van Nu, waar de Maria-figuur nog steeds een belangrijke rol inneemt als alomvattend symbool van kracht en troost.

De lezing wordt opgeluisterd met een optreden van het kwartet Ladies 2.

Datum: Zondag 17 september 2023
Locatie: Aula begraafplaats Orthen
10:30 uur inloop met koffie/thee
11:00 uur start lezing
12:00 einde lezing
Entree: 7,50 pp. incl. koffie/thee of een vrije gift
Aanmelden:
programma@begraafplaatsorthen.nl

Rondleidingen

Open Monumentendag

Zondag 10 september 2023 op Begraafplaats Orthen.

Begraafplaats Orthen
Op zo’n 2,3 km van het historische centrum van Den Bosch ligt begraafplaats Orthen. Deze begraafplaats bestaat al sinds 1858 en is een oase van groen en rust in de drukke stad. De verzorgde grafakkers, de monumentale bomen en de slingerende paden en lanen geven deze begraafplaats een bijzondere, serene sfeer. Je vindt hier een variatie aan akkers, waar verschillende grafmonumenten met cultuur- en kunsthistorische waarde staan. Ook vele bekende personen uit de Bossche samenleving hebben hier hun laatste rustplaats.

Rondleidingen
Tijdens de rondleiding over Begraafplaats Orthen bezoek je o.a. de neogotische kapel en de crypte. De oudste grafakkers liggen direct naast deze kapel. De vele oude bomen, de strak gesnoeide hagen en intieme groene ‘kamers’ maken namelijk van deze begraafplaats een rustgevende, wonderlijke plek en de wandeling tot een bijzondere ervaring.

Gidsen van Kring Vrienden verzorgen korte rondleidingen om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Start vanaf de kapel op de begraafplaats. Gratis toegankelijk.

Barbershopkoor Duketown Ladies
De dames van Barbershopkoor Duketown Ladies zingen stemmige liedjes speciaal voor Open Monumentendag op de begraafplaats.

Vanaf 14:00 uur treden ze diverse keren op in de kapel. Vrije inloop.

Kinderspeurtocht
Begraafplaats Orthen organiseert ook activiteiten voor kinderen en jongeren.

Tijdens Open Monumentendag kunnen de jongsten onder ons (met hun ouders) een speurtocht op het terrein lopen.

De speur-kleur-kaarten zijn gratis en liggen klaar bij de entree.

Theehuis
Het Theehuis op begraafplaats Orthen is tijdens Open Monumentendag ook geopend. Hier kunt u terecht voor een voor een kop koffie of thee en vindt u een luisterend oor wanneer u daar behoefte aan heeft. Het Theehuis is gevestigd in het voormalige mortuarium, waar zo’n honderd jaar lang overledenen werden opgebaard. Het Theehuis is gebouwd in neoromaanse stijl en is een officieel Rijksmonument.

Datum: zondag 10 september 2023
Locatie: Begraafplaats Orthen
Entree: gratis

Diverse activiteiten

Voorlezen buiten de deur

Donderdag 17 augustus 2023, door Huis73

Wat is er nou fijner dan voorgelezen worden in de openlucht? Deze zomer worden er weer bijzondere verhalen voorgelezen op verschillende buitenlocaties, van de kinderboerderij in Boxtel tot aan het Beatrixpark in Den Bosch, en nu voor het eerst ook op gedenkpark/begraafplaats Orthen! Op deze plek wordt het thema van de voorleessessie aangepast aan de locatie. Verhalen over missen maar ook over blije herinneringen komen voorbij. We eindigen met ranja en een liedje.

Kom jij luisteren naar een zomers verhaal?
Je vindt ons in het zonnetje bij de beachflag van Huis73!

Een mooie krantenrecensie uit het Brabants Dagblad van de eerste voorleesochtend op 10 augustus vind je hier

Datum: donderdag 17 augustus 2023

Locatie: begraafplaats Orthen, Herven 1 , Calvarielaan
Programma: 10:00 tot 11:00 uur.
Entree: gratis
Aanmelden: vrije inloop
Mocht de weersvoorspelling slecht zijn dan gaat deze activiteit helaas niet door !!

Zielen in gedachten

5 november 2022: Zielen in Gedachten

Zielen in Gedachten is een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor iedereen die dierbare overledenen in een sfeervolle, ingetogen omgeving wil gedenken. Alleen of met anderen in gedachten stilstaan bij overledenen, ongeacht waar zij begraven of gecremeerd zijn.

Een sfeervol uitgelichte route voert onder andere langs muziek, rituelen, beelden, verhalen en poëzie. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten.

Zielen in Gedachten vindt plaats op begraafplaats Orthen op zaterdag 5 november tussen 18.00 en 20.00 uur.

Een initiatief van:
Klopper & Kramer uitvaartzorg
Coöperatie DELA – Dorien de Nijs uitvaartbegeleiding
Ritueelbegeleiders Daniëlle van Elst & Marleen Renders
Begraafplaats Orthen

Voor actuele informatie en het programma:
www.zieleningedachten.nl 
of bekijk deze
flyer van zieleningedachten.